Beware Of Your Clothes, Your Clothes Can Kill You, Very Slowly.


People who love fashion and enjoy dress up will tell you that even the best looking and most fun clothes can be painful, in fact, very painful. Painful, both on your body and other people’s eyes. But we’ll focus more on the pain of your body and what it’s doing to your health.

Here are some clothing and fashion risks that might harming you.

1. The problem: Chemicals in fabrics. Research conducted on housewives with cancer and others whose was in remission in France recently showed that chemicals in household cleaning products can cause various cancers. And a report from Greenpeace details the toxins in the chemicals used in clothes from fashion chains.

Greenpeace's Media Officer, Myriam Fallon, "Many chemicals that are used in the dying and processing of fabrics can become hormone disrupting and even cancer causing when they break down in nature, and those chemicals are being dumped into rivers right near the factories."

A Lot Of Toxic Chemicals Go Into Clothes At Production Source

Among the clothes that were are available at many retail chains whose product was tested, the likes of Calvin Klein, Zara and Mango were all tainted with hazardous chemicals.

The solution: Buy locally sourced clothing and accessories, and seek out small local producers whose production practices don’t include mass production processes that require lots of chemicals. Or just buy less… “we own more items of clothing now than at any point in history — yet we pay less for them, and accordingly, we value them less."

2. The problem: High-heel shoes (especially pointy-toe styles). Heels can cause painful bunions, hammertoes, and awfully painful small-toes, leading to all sorts of health problems later in life; try asking adults how many of their health problems are feet related. Plus they are difficult to walk in, impossible to run in, and a general hazard on certain surfaces.

The solution: Alternate your heels with flat shoes, at least when lots of walking is involved.

Effects Of High Heels

3. The problem: Thongs that cause urinary tract and vaginal infections. Underwear can be painful and annoying, even male underwear, but more importantly, undergarments can harbour bacteria in the most unwelcome of places.

The solution:Wear full cotton underpants when sleeping to decrease the chances of infection.

4. The problem: Shapewear. To create that nice hourglass shape, you have to squeeze into Lycra undergarments that hold tight and even pinch. These tight garments can compress nerves, causing pain and numbness, and even cause yeast infections (we refer you to number three).

The solution: Wear shapewear sparingly.

Keep It Loose

5. The problem: Heavy earrings. Oversized earrings are inflicting damage on women's earlobes all over the world and across ages. Some women even end up having to undergo surgery to repair earlobes that have suffered abuse due to Zulu-style ear props.

The solution: Try smaller earrings, give your ear-lobes a break.

Heavy Earrings

6. The problem: Overstuffed handbags. Large, full, crammed and stuffed handbags can cause back and shoulder pain. There’s a price to pay for carrying too much useless stuff in your handbag, in later years you’ll need money for trips to the chiropractor or orthopaedist to try to repair the damage, otherwise you’ll live your life in lot back and shoulder pain (just like a lot of older women right now).

The solution: Tidy up your handbag, leave the crap at home – not in your bag. Use a smaller bag.

7. The problem: Tight belts. Belts can very be uncomfortable (especially after eating), and worse, they can cause pain and tingling. Neurologist Irving Friedman says tights belts can cause numbness in the legs by "compressing a major nerve, the lateral, femoral cutaneous nerve, that runs from the abdomen to the outer thigh."

The solution: loosen your belt, especially after a big meal.

Effects Of Tightening The Belt

8. The problem: Skinny jeans. They are near impossible to get into, almost impossible to zip up, murderous to take off and… No really, they’re murderers. Your skinny jeans can kill you. If not now, then, definitely later (when you’re older). Urologist Karen Boyle says, "meralgia paresthetica is a disorder that occurs when one of the nerves on the outer part of the thigh compresses and pressure on in causes symptoms of tingling and numbness and pain."

The solution: Look for jeans with some stretch to them, and make sure to alternate your skinny jeans with more forgiving styles.